Doğru bir gülüş tasarımı estetik diş hekimliğinin temelini oluşturur. Gülüş tasarımı kişiye özeldir. Hastaların beklenti ve özel istekleri dikkate alınarak ten rengi, yüz şekli ve cinsiyetine uygun olarak en doğal ve en sağlıklı tasarım elde edilebir. İyi bir gülüş tasarımı için hekim bilgi ve sanatını birleştirir. Gülüş tasarımında beyazlatma, porselen lamina, zirkonyum altyapılı kaplama, ortodonti, dudak şekillendirme, implant ve dişeti şekillendirme gibi yararlanılabilir.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır ?

Diş eti sağlığı diş arasındaki boşluk, diş eti seviyesi ve aralarındaki denge; diş arasındaki temas noktalarının seviyesi, diş boyutu, yüzey yapıları ve kesici kenar uyumu gibi birçok faktör ele alınır. Böylece, en iyi sonuç elde edilmeye çalışılır. Yüz şeklinizin hangi anatomik yapıya uygun olduğu saptanır ve en uygun diş formu seçilir. Örneğin, erkekler daha keskin ve belirgin hatlara sahip iken kadında bu durum daha yuvarlak hatlı ve yumuşaktır.

Laminate Veneer Nedir ? (Yaprak Porselen)

Dişlerin sadece ön yüzlerinde minimum seviyede (0.3-0.7 mm) aşındırma yapılarak hatta bazı durumlarda hiç aşındırma yapmamıza gerek olmadan dişe hiç müdahale edilmeyip incecik porselenlerin özel yapıştırıcılarla dişe adapte edilmesidir. Laminete veneer ( Yaprak Porselen ) sistemi içerisinde metal ve zirkonyum gibi altyapı barındırmaz. Bu sayede, çok yüksek ışık geçirgenliği sağlar. Yüksek ışık geçirgenliği sayesinde, doğal dişe en yakın görünüm elde edilir. İnce porselen parçalarının direnci diş ile bir araya geldiğinde çok yüksek seviyelere ulaşır. Renkleşmeye, leke oluşumuna ve plak birikimine izin vermez. Diş eti uyumu çok iyidir ve doğala en yakındır. Laminate veneerler estetik diş hekimliğinde önemli bir yere sahiptir.

Hangi Durumlarda Laminete Veneer (Yaprak Porselen) Kullanabiliriz ?

  • Ön dişler arasında boşluk (Diastema) olan vakalarda,
  • Beyazlatma (bleaching) ile istenilen sonucun alınamadığı vakalarda,
  • Dişlerde kalıcı renkleşmelerin bulunduğu vakalarda,
  • Dişlerin kırılması sonucu madde kaybı oluşan vakalarda,
  • Aşınmaya bağlı madde kaybı bulunan vakalarda,
  • Dikey boyutun kaybolduğu vakalarda,
  • Flourosis vakalarında,
  • Çapraşık dişlerin düzeltilmesi gerektiğinde,
  • Rengi bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerektiğinde,

E-Max Nedir?

Zirkonyum ve metal altyapılı porselene göre çok daha estetik bir materyaldir. Estetiğin önemli olduğu bölgelerde en iyi tercihtir. Metal altyapılı sisteme göre hassastır. Bu yüzden, her bölgede kullanımı uygun olmayabilir.

E-Max Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bu uygulamanın en büyük avantajı metal kullanılmıyor olması ve yüksek ışık geçirgenliği sayesinde doğala en yakın görüntüyü bize sunmasıdır. Metal allerjisi olan hastalarda kullanılabilir. Metal içerikli kaplamalara göre E-max yüzeyi renkleşme ve plak oluşumuna karşı çok daha korunaklıdır.

E-Max Avantajı; Metal altyapılı sistemler ile kıyaslandığında çok daha iyi diş eti uyumu gösterir. Metal kaynaklı dişetlerinde oluşan renkleşmeleri barındırmaz. Yüksek ışık geçirgenliği sayesinde mat bir görüntü oluşturmaz ve doğal dişe en yakın görünümü elde edebiliriz. Diş hassasiyetini en az seviyeye indirger. Diş eti rahatsızlıklarının meydana gelmesinin önüne geçer.

E-Max Dezavantajı: Metal içerikli bir altyapı içermemesi sebebiyle, azı dişler için genellikle ilk tercih değilir. Metal altyapılı sistemlere göre maliyeti daha yüksektir.

Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum kuron ve köprü protezinin altyapısı gri metalin yerine kullanılan beyaz renkli bir alaşımdır. Metal altyapılı sistem ile kıyaslandığında çiğneme kuvvetlerine son derece dayanıklıdır. Beyaz renkli olması sebebi ile estetiğin önemli olduğu ön bölgelerde de gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.

Metal altyapılı sistemler üzerine porselen işlenirken kullanılan opak maddesi bu sistemde yoktur. Beyaz rengi ve ışığı geçirebilmesi sebebi ile hem dirençli hem de doğala yakın bir görüntü ortaya çıkar. Dişetlerinde zamanla oluşan metal renginin yansıması bu sistemde görülmez. Dişetlerinin sağlığı için hiçbir olumsuzluğu yoktur. Restorasyonların ömrü, protez doğru bir şekilde uygulandıktan sonra tamamen hastanın ağız hijyenine gösterdiği özen ile doğru orantılıdır.

Metal alerjisine sahip bireylerde kullanılabilir. Alerjiye sebep olmaz.

Web Site: https://www.dentaliva.com/

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski