Organik ürün belgesi ürünün üretimin de tohumdan başlayarak; üretiminde hiçbir kimyasal içerik kullanmadan bütün üretim sürecinin kontrol ve gözleme açık olarak üretilen ürünler için verilen belgedir. Organik tarım sertifikası nedir detayı ile birlikte kısaca bir göz atalım. Organik tarım sistemi ayrıntılı inceleme ve sertifikasyon sürecinden geçer.
Organik Tarım Sertifikası ve Ürün Belgesi Nedir?
Organik ürün belgesi, ürün üretiminde tohumdan başlar üretimde hiçbir kimyasal içerik kullanmadan; üretim sürecinin kontrol ve gözleme açık olarak üretilen ürün için verilen belgedir. Ürünlerin, organik ürün kriterlerini başarı ile geçmesinden sonra organik tarım sertifikası alabilir. Organik ürün belgesi almak isteyen üretici uluslararası standardı karşılamalıdır. Organik üretim, yerel kaynak ve çiftlik faaliyetine dayanan bir üretim sistemidir. Sistem, diğer üretim faaliyetlerinden farklı olarak yetişmiş ve hazır ürünü kontrol etmek yerine tüm üretim sürecini kontrol eder.
Organik Tarım Sertifikası Nasıl Alınır?
- Organik tarım belgesini alınabilmesi için;
- Organik tohum kullanılmalı,
- Organik tohum bulunamadığı taktirde ilaçlanmamış tohum kullanılmalı,
- Doğal olmayan tarım ilaçları olmamalı,
- Kimyasal madde içeren gübre kullanılmamalı,
- Toprak yapısında zararlı ve kimyasal bileşen olmamalı,
- Hormon içeren ilaç gübre su kullanımı olmamalı,
- GDO ve GMO içerek ürünler olmamalı,
- Toprakta verimliliği için toprağa rotasyon uygulanmalı,
- Herhangi bir kimyasal maddenin bulaşabileceği bir alanda depolanmamalı.
Yukarıdaki kriterler Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu (ISO) tarafından belirlenmiştir. Bu kriteri yerine getirdiğiniz taktirde organik tarım belgesini hak kazanabilirsiniz.
Organik Tarım Sertifikası Süreçleri
Organik tarım sertifikası alımı hammadde (tohum) imalat, ambalaj, dağıtım ve son ürüne kadar geçen sürecin kontrolünü kapsamaktadır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kriter doğrultusunda ürettiğiniz veya üretmeyi düşündüğünüz, toprak ve tarla alanı için; Tarım Bakanlığı'nın yetkilendirmiş olduğu yetkili sertifika firması ile görüşmeniz gerekir. Başvuru sonrasında sertifika firmasından gelen görevlilerin; tarlanız veya toprağınızın kontrolü sırasında belge almak istediğiniz ürün ve toprağınızdan numune teslim etmeniz gerekmektedir.
Üretici firma, yetkili olan sertifika firmasına numune ürün tedarik etmelidir.
Bu aşamada üretim tesisi, üretim aşaması ve diğer birçok unsur kontrol edilir. Numune ürünün laboratuvar ortamında testlerden geçirilerek analiz ve değerlendirme yapılması onay öncesi son aşamadır. Yapılan tüm test ve analizler uluslararası standartlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu uygulamaların sonucunda ise uygun bulunan ürünler için organik ürün belgesi verilecektir. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun; Türkiye'de organik ürün sertifikası verme yetkisine sahip olabilmesi için o kuruluşun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay alması gerekir.
Türkiye'de gerekli izinleri almış ve yönetmelikte belirtilen özelliklere haiz birçok kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bulunmaktadır. Bu sertifikasyon kuruluşları organik ürün üreticilerini ziyaret ederek anket formları ve haritalardan oluşan formlar hazırlayıp üreticileri bilgilendirmektedir. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının, hazırladığı bu formlar üreticilere verilmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığının onayından geçmektedir. Organik ürün sertifikası veren kuruluşlar; organik ürün üreticisini organik süreci başladığı andan itibaren düzenli olarak yılda 2 kez ziyaret eder.
Gerekli bir durum ortaya çıktığı hallerde, toprak ve üründen numune alınarak ve analiz edilmektedir. Tarım sektöründe ihtiyacınız olan diğer bilgilere aşağıda kaynağını belirtilen siteden ulaşın.
Web Site: https://www.tarladayiz.com/
Yorum Gönder